oder direkt buchen:

4.1/5

Die Kolonien von Weldadigheid auf der UNESCO-Liste des Welterbes

De Koloniën van Weldadigheid zijn na lang wachten eindelijk toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Dit is de elfde Nederlandse vermelding in deze lijst. Veenhuizen, Wilhelminaoord, Fredriksoord en Wortel mogen zichzelf officieel werelderfgoed noemen. Maar wat zijn de Koloniën van Weldadigheid eigenlijk? En wat is er tegenwoordig nog van te zien?

De oorsprong van de Koloniën van Weldadigheid

In 1818 startte Johannes van den Bosch een ambitieus project, de Maatschappij van Weldadigheid. Arme gezinnen, bedelaars en zwervers, ook wel Paupers genoemd, konden door dit project gaan werken in één van de Koloniën van Weldadigheid. Ze kregen in ruil daarvoor een eigen woning en een stukje grond om te bewerken. Het was een hard bestaan.

Door middel van arbeid en scholing werd de Kolonisten discipline bijgebracht, zodat ze na verloop van tijd in hun eigen onderhoud konden voorzien.

Sociaal experiment

De Koloniën van Weldadigheid waren een sociaal experiment om een einde te maken aan armoede. Uit het hele land werden grote aantallen mensen en families naar de Koloniën gestuurd om aan landbouw te doen, naar school te gaan en discipline aan te leren. De basis van dit initiatief lag enerzijds bij het grote maatschappelijke probleem van armoede en anderzijds het geloof in de maakbaarheid van de mens en het landschap.

Het project geldt als het begin van de Nederlandse verzorgingsstaat, omdat er nu voor het eerst op grote schaal vanuit de overheid werd geprobeerd om het lot van de armste mensen te verbeteren.

Het project van de Koloniën van Weldadigheid bleek alleen niet erg succesvol te zijn. Het was de bedoeling om het project winstgevend te maken, maar er moest telkens geld bij.

Wat zijn de Koloniën van Weldadigheid nu?

De Koloniën van Weldadigheid leverden een typisch landschap op dat na meer dan tweehonderd jaar nog altijd herkenbaar is. Dat is het resultaat van de ontginning door de mens.
Ook de belangrijke onderdelen van twee eeuwen aan bebouwing zijn al die tijd bewaard gebleven.
Ook in deze tijd vervullen de voormalige Koloniën nog sociale, justitiële en welzijnsfuncties en doen mensen er nog aan land- en bosbouw.
De uitgestrekte gebieden met het eigenzinnige landschap nodigen uit om te wandelen, te fietsen en zelfs te paardrijden!

Drukte bij het Werelderfgoed

Nadat de Koloniën van Weldadigheid zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO in juli 2021, zijn mensen nieuwsgierig geworden. De tijdsloten voor het Gevangenismuseum in Veenhuizen waren nog dezelfde week helemaal volgeboekt en die drukte zal de komende weken nog aanhouden.

De Koloniën van Weldadigheid en Onder de Linden

Wil je graag een bezoek brengen aan de Koloniën van Weldadigheid? Combineer het met een heerlijke overnachting of arrangement bij Hotel Onder de Linden.

Zentral gelegen

Op slechts 15 km van Veenhuizen. Het is prima te fietsen door het prachtige natuurgebied Fochteloërveen.

Arrangements

Combineer een bezoek aan de Koloniën met een van onze arrangementen of boek een e-bike bij het verblijf.

Parken

Auf der Rückseite unseres eigenen Geländes verfügen wir über einen großzügigen Parkplatz, auf dem Autos und Fahrräder kostenlos und sicher abgestellt werden können.

Übernachtung

Verbringen Sie eine Nacht in Drenthe im Onder de Linden. Das gemütliche und stimmungsvolle Familienhotel ist perfekt für eine Übernachtung oder ein langes Wochenende.

Zentral gelegen

Nur 15 Minuten von der pulsierenden Stadt Groningen, eine halbe Stunde vom überraschenden Assen und eine knappe Stunde vom historischen Leeuwarden entfernt.

Arrangements

Wählen Sie ein Paket für Geschäftstreffen, eine Wochenmitte in unserem Hotel oder ein köstliches Verwöhnpaket.

Gastrobar Roden

In unserer gemütlichen und ansprechend eingerichteten Gastrobar und auf unserer großen Sonnenterrasse können Sie ein leckeres Frühstück, Mittagessen, Abendessen oder einen Drink genießen.

Übernachtung

Verbringen Sie eine Nacht in Drenthe im Onder de Linden. Das gemütliche und stimmungsvolle Familienhotel ist perfekt für eine Übernachtung oder ein langes Wochenende.

Parken

Auf der Rückseite unseres eigenen Geländes verfügen wir über einen großzügigen Parkplatz, auf dem Autos und Fahrräder kostenlos und sicher abgestellt werden können.

Treffen

Das Under the Linden ist der perfekte Veranstaltungsort für Geschäftstreffen mit einer angenehmen Atmosphäre, zentraler Lage und Platz für große Gruppen.

Nachhaltigkeit

Mit dem Green Key Gold-Zertifikat in der Tasche und einer baldigen Autoladestation steht Nachhaltigkeit ganz oben auf unserer Agenda.

Zur besten Terrasse von Drenthe 2024 gewählt