of reserveer direct:

4.1/5

Koloniën van Weldadigheid staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst

De Koloniën van Weldadigheid zijn na lang wachten eindelijk toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Dit is de elfde Nederlandse vermelding in deze lijst. Veenhuizen, Wilhelminaoord, Fredriksoord en Wortel mogen zichzelf officieel werelderfgoed noemen. Maar wat zijn de Koloniën van Weldadigheid eigenlijk? En wat is er tegenwoordig nog van te zien?

De oorsprong van de Koloniën van Weldadigheid

In 1818 startte Johannes van den Bosch een ambitieus project, de Maatschappij van Weldadigheid. Arme gezinnen, bedelaars en zwervers, ook wel Paupers genoemd, konden door dit project gaan werken in één van de Koloniën van Weldadigheid. Ze kregen in ruil daarvoor een eigen woning en een stukje grond om te bewerken. Het was een hard bestaan.

Door middel van arbeid en scholing werd de Kolonisten discipline bijgebracht, zodat ze na verloop van tijd in hun eigen onderhoud konden voorzien.

Sociaal experiment

De Koloniën van Weldadigheid waren een sociaal experiment om een einde te maken aan armoede. Uit het hele land werden grote aantallen mensen en families naar de Koloniën gestuurd om aan landbouw te doen, naar school te gaan en discipline aan te leren. De basis van dit initiatief lag enerzijds bij het grote maatschappelijke probleem van armoede en anderzijds het geloof in de maakbaarheid van de mens en het landschap.

Het project geldt als het begin van de Nederlandse verzorgingsstaat, omdat er nu voor het eerst op grote schaal vanuit de overheid werd geprobeerd om het lot van de armste mensen te verbeteren.

Het project van de Koloniën van Weldadigheid bleek alleen niet erg succesvol te zijn. Het was de bedoeling om het project winstgevend te maken, maar er moest telkens geld bij.

Wat zijn de Koloniën van Weldadigheid nu?

De Koloniën van Weldadigheid leverden een typisch landschap op dat na meer dan tweehonderd jaar nog altijd herkenbaar is. Dat is het resultaat van de ontginning door de mens.
Ook de belangrijke onderdelen van twee eeuwen aan bebouwing zijn al die tijd bewaard gebleven.
Ook in deze tijd vervullen de voormalige Koloniën nog sociale, justitiële en welzijnsfuncties en doen mensen er nog aan land- en bosbouw.
De uitgestrekte gebieden met het eigenzinnige landschap nodigen uit om te wandelen, te fietsen en zelfs te paardrijden!

Drukte bij het Werelderfgoed

Nadat de Koloniën van Weldadigheid zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO in juli 2021, zijn mensen nieuwsgierig geworden. De tijdsloten voor het Gevangenismuseum in Veenhuizen waren nog dezelfde week helemaal volgeboekt en die drukte zal de komende weken nog aanhouden.

De Koloniën van Weldadigheid en Onder de Linden

Wil je graag een bezoek brengen aan de Koloniën van Weldadigheid? Combineer het met een heerlijke overnachting of arrangement bij Hotel Onder de Linden.

Centraal gelegen

Op slechts 15 km van Veenhuizen. Het is prima te fietsen door het prachtige natuurgebied Fochteloërveen.

Arrangementen

Combineer een bezoek aan de Koloniën met een van onze arrangementen of boek een e-bike bij het verblijf.

Parkeergelegenheid

Achter op ons eigen terrein hebben wij een ruime parkeerplaats waar auto’s en fietsen gratis en veilig geparkeerd kunnen worden.

Overnachten

Overnachten in Drenthe doe je bij Onder de Linden. Het gezellige en sfeervolle familiehotel is perfect voor een overnachting of lang weekend.

Centraal gelegen

Binnen een kwartier in de bruisende stad Groningen, een half uur van het verrassende Assen en een klein uurtje van het historische Leeuwarden.

Arrangementen

Kies voor een arrangement voor zakelijke bijeenkomsten, een midweek in ons hotel of een heerlijk verwenarrangement.

Gastrobar Roden

In ons gezellige en sfeervol ingerichte Gastrobar en op ons grote zonterras, kun je genieten van een heerlijk ontbijt, lunch, diner of borrel.

Overnachten

Overnachten in Drenthe doe je bij Onder de Linden. Het gezellige en sfeervolle familiehotel is perfect voor een overnachting of lang weekend.

Parkeergelegenheid

Achter op ons eigen terrein hebben wij een ruime parkeerplaats waar auto’s en fietsen gratis en veilig geparkeerd kunnen worden.

Vergaderen

Onder de Linden is de perfecte vergaderlocatie voor zakelijke bijeenkomsten met een fijne sfeer, centrale ligging en ruimte voor grote groepen.

Duurzaamheid

Met het Green Key Gold certificaat op zak en binnenkort een laadpaal voor auto’s hebben wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Boek rechtstreeks via onze site en ontvang 5% korting!