of reserveer direct:

4.1/5

De 5 mooiste wandelroutes vanuit Onder de Linden

Onder de Linden is de perfecte uitvalsbasis om te wandelen rondom Roden. Binnen enkele minuten wandel je het uitgestrekte Mensingebos binnen. Vanuit daar kun je een kort ommetje door het Sterrebos maken of misschien ga je juist voor een flinke wandeltocht door de Kop van Drenthe. Eenmaal terug kun je bij Onder de Linden terecht voor een heerlijk hapje en drankje. Wandelen rondom Roden begint bij Onder de Linden. Wij zetten de 5 mooiste wandelroutes vanuit ons hotel en restaurant voor je op een rijtje.

De Erfgoedroute

We beginnen de lijst met een wel heel bijzondere wandelroute. Want deze wandelroute is deels op initiatief van ons ontwikkeld! Met de Erfgoedroute willen we zowel de toerist als de inwoners van de gemeente Noordenveld kennis laten maken met het rijke erfgoed van Roden. Want rijk is het zeker!

Maak kennis met het dorp van Ot en Sien en ontdek het prachtige Mensingebos tijdens de Erfgoedroute. Deze gemarkeerde wandelroute start op de Brink van Roden bij het beeld van Ot en Sien. Via het kleinste theater van het Noorden; theater de Winsinghhof, wandel je naar de 13e eeuwse Catharinakerk, langs de monumentale Scheepstraschool in de richting van het Mensingebos. Het Mensingebos wordt ook wel Drenthe in het klein genoemd. Hier vind je heide, vennen, een kronkelende beek en bos. De Erfgoedroute sluit af met een heuse havezate. De havezate Mensinge in Roden is de meest authentiek ingerichte historische havezate in Nederland en is open voor bezichtiging. Meer informatie over de havezate Mensinge vind je hier.

Wil je een goed beeld krijgen van Roden en haar omgeving? Dan is de Erfgoedroute een mooie manier om kennis te maken met één van de levendigste dorpen in Noord-Drenthe.
landgeiten in het Mensingebos tijdens wandelen rondom Roden

Mensingebos

Onder de Linden ligt aan de rand van het Mensingebos, een wandeling door dit prachtige bos kan dan ook niet ontbreken. Staatsbosbeheer heeft een leuke paaltjesroute van ruim 7 kilometer uitgezet waarbij je langs alle hoogtepunten van het Mensingebos komt. Eerst maak je kennis met het Sterrebos, waar alle paden met een liniaal ontworpen zijn. Deze leiden je naar een wel heel bijzonder stukje waterbeheer. De vistrap in het Lieversche Diep. Je hoort het water al van meters afstand en als je geluk hebt kun je de vissen zien zwemmen.

De paaltjesroute brengt je over brede bomenlanen en slingerende bospaadjes naar het laatste stuk heide in het Mensingebos. Hier houden de landgeiten het gras kort en krijgen berkenboompjes geen kans. Via het grote ven in het bos, een geliefde zwemplek voor honden, wandel je rustig terug naar de Brink van Roden. Wandelen rondom Roden begint in het Mensingebos.

Ommetje Sterrebos

Binnen 10 minuten wandel je van Onder de Linden naar het Sterrenbos. Hier kun je een leuk ommetje maken van de om en nabij 2.5 kilometer. Ideaal als je na het avondeten nog even de benen wilt strekken of als je juist na het ontbijt nog even kort op pad wil voordat je weer naar huis gaat.

Het Sterrebos is waarschijnlijk aangelegd rond 1700 en is daarmee het oudste deel van het Mensingebos. Het bos dankt zijn naam aan het patroon dat van boven zichtbaar is in de wandelpaden. De acht paden die midden in het bos samenkomen vormen namelijk een ster. Geheel toevallig is dit niet, het Sterrebos behoort namelijk tot het voormalig grondgebied van havezate Mensinge. Het bos werd veelal gebruikt voor de jacht, doordat alle paden samenkomen in het midden konden de jagers het opgejaagde wild zien oversteken en makkelijker doden.

Knapzakroute Lieveren – Roderesch

Voor de wandelaar die graag wat meer kilometers maakt raden wij de Knapzakroute Lieveren-Roderesch aan. Met 17 kilometer heb je een leuke dagtocht voor de boeg en maak je kennis met de prachtige omgeving van Roden. Knapzakroutes zijn al jaren een begrip in Drenthe. Het zijn wandelroutes met een gemiddelde afstand van 15 kilometer en bieden een garantie voor de prachtigste, onbekende wandelpaden tussen kleine Drentse dorpjes.

Tijdens de Knapzakroute Lieveren-Roderesch maak je kennis met de Drentse dorpjes Lieveren, Roderesch, Steenbergen en Alteveer. Onderweg wandel je door het Mensingebos, langs het Lieversche Diep en door de Noorderduinen. Uiteraard kan een hunebed niet ontbreken op een wandeling door Drenthe. Pak die knapzak maar in en laat je verrassen door deze mooie wandelroute.
Drenthepad Wandelen rondom Roden

Het Drenthepad

Maak kennis met het oudste streekpad van Nederland: het Drenthepad. In 329 kilometer zie je als wandelaar alle hoeken van de provincie Drenthe. Tijdens het Drenthepad wandel je ook door Roden en het Mensingebos. Onder de Linden is dan ook de perfecte uitvalsbasis of rustplek voor wandelaars van het Drenthepad.

Het Drenthepad is in beiden richtingen te lopen en de etappe die door Roden voert is etappe nummer 7, van Roderesch naar Peizerwold. Een flinke etappe van ruim 25 kilometer, die je onder andere door het prachtige Mensingebos, via het Lieversche Diep naar de Brink in Roden leidt. Tijd voor koffie bij Onder de Linden!

Boek nu een verblijf bij Onder de Linden en ontdek de prachtige omgeving te voet.

Centraal gelegen

Binnen een kwartier in de bruisende stad Groningen, een half uur van het verrassende Assen en een klein uurtje van het historische Leeuwarden.

Arrangementen

Kies voor een arrangement voor zakelijke bijeenkomsten, een midweek in ons hotel of een heerlijk verwenarrangement.

Gastrobar Roden

In ons gezellige en sfeervol ingerichte Gastrobar en op ons grote zonterras, kun je genieten van een heerlijk ontbijt, lunch, diner of borrel.

Overnachten

Overnachten in Drenthe doe je bij Onder de Linden. Het gezellige en sfeervolle familiehotel is perfect voor een overnachting of lang weekend.

Parkeergelegenheid

Achter op ons eigen terrein hebben wij een ruime parkeerplaats waar auto’s en fietsen gratis en veilig geparkeerd kunnen worden.

Vergaderen

Onder de Linden is de perfecte vergaderlocatie voor zakelijke bijeenkomsten met een fijne sfeer, centrale ligging en ruimte voor grote groepen.

Duurzaamheid

Met het Green Key Gold certificaat op zak en binnenkort een laadpaal voor auto’s hebben wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Boek rechtstreeks via onze site en ontvang 5% korting!