of reserveer direct:

4.1/5

Noord Nederlands Kampioenschap Neutjesschieten bij Onder de Linden

Mooie tradities moet je koesteren. De Vereniging voor Volksvermaken Roden organiseert jaarlijks op tweede paasdag traditiegetrouw het neutjesschieten bij Onder de Linden. Een spel voor jong en oud waar precisie en tactiek om de hoek komt kijken. Dit jaar is er wel een hele speciale editie van deze oud Drents-Groningse traditie; het Noord Nederlands Kampioenschap Neutjesschieten!
Noord Nederlands Kampioenschap Neutjesschieten, oudhollands traditie in Drenthe rond Pasen, neutjesschieten bij Hotel-eetcafé Onder de Linden in Roden.

NNK Neutjesschieten op 10 april

Het Noord Nederland Kampioenschap wordt een evenement dat naast een hoop gezelligheid, een stukje competitie en een vleugje strijd gaat krijgen. Eigenlijk neutje schieten zoals het ooit bedoeld is! Het kampioenschap is opgedeeld in drie categorieën: jeugd t/m 12 jaar, jongeren van 13 t/m 17 jaar en volwassen. Voor elke categorie zijn er voor de 3 hoogst geëindigde prijzen. Daarnaast mag de nummer 1, zich een jaar lang Noord Nederlands Kampioen noemen!

Het neutjesschieten is tevens de aftrap van het seizoen vol evenementen van Volksvermaken. Kinderen doen gratis mee aan het neutjesschieten en krijgen na afloop allemaal een lekkere paashaas mee naar huis. Doe jij dit jaar ook mee aan deze Drentse traditie bij Onder de Linden?

Uitleg van het neutjesschieten

Wat is dat eigenlijk neutjesschieten? De naam zegt het al, het is het wegschieten van nootjes. Elke deelnemer ontvangt 10 noten, samen wordt er overlegd hoeveel noten er worden ingelegd per ronde. Deze noten worden op een rechte lijn gelegd en het doel is om deze noten van de lijn te schieten met een stalen of stenen kogel. Degene met de meest gewonnen noten wint.

Het neutjesschieten wordt in vier ronden gespeeld, afhankelijk van het spelverloop en de deelname kan het bestuur beslissen het aantal ronden te wijzigen. Deelnemers gooien beurtelings de noten, in de eerste ronde moeten alleen de dik geschoten noten worden bijgezet, niet de pot. In de volgende ronden moeten dik geschoten noten worden bijgezet, vermeerderd met het aantal in het bakje aanwezige noten. Als in de loop van een speelronde de rij noten op is, worden door Volksvermaken uit voorraad nieuwe noten opgezet. Bij ‘dik en dun’ worden er geen noten bijgezet.

Dik en/of dun

Dikke en dunne noten, het heeft niks te maken met de grootte van de walnoten. Wel met de plaats waarop de walnoten op de rechte lijn gelegen hebben. Raak jij bijvoorbeeld de achterste twee noten, dan heb je ‘dik gegooid’. Je mag dan de beiden noten, en alle wat op de bijbehorende dwarslijn ligt, oprapen.

Raak je één of meer noten uit het midden van de rij, zonder hierbij ook de achterste noten te raken, dan heb je ‘dun gegooid’. Het aantal noten dat je hebt geraakt, inclusief wat op de bijbehorende dwarslijnen ligt, moet je bijzetten op dwarslijnen naar keuze. Kan je hier niet aan voldoen, dan mag je je uit het spel terugtrekken door te zeggen: “Ik geef mij af.”

Heb je één of meer noten uit het midden van de rij geraakt en óók minstens de laatste uit de rij, dan heb je ‘dik en dun gegooid’. In dit geval win en verlies je niks en wordt alles weer teruggelegd.

Gooi je mis, dan gelden de volgende regels:

  • Bij misgooien in de 1e ronde hoeven geen noten te worden bijgezet.
  • Bij misgooien in de 2e ronde moeten 5 noten worden bijgezet.
  • Bij misgooien in de 3e ronde moeten 10 noten worden bijgezet.
  • Bij misgooien in de 4e ronde moeten 15 noten worden bijgezet.

Wie, in alle gevallen waar noten dienen te worden bijgezet, niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, valt af.

Meedoen aan het neutjesschieten?

Vooraf aanmelden is niet nodig. Op maandag 10 april vanaf 13.30 kun je je inschrijven bij Onder de Linden. Kinderen tot en met 12 jaar spelen gratis mee in een afzonderlijke jeugdpoule. Volwassenen betalen €2,50. Word jij de eerste Noord Nederlandse kampioen neutjesschieten?

Centraal gelegen

Binnen een kwartier in de bruisende stad Groningen, een half uur van het verrassende Assen en een klein uurtje van het historische Leeuwarden.

Arrangementen

Kies voor een arrangement voor zakelijke bijeenkomsten, een midweek in ons hotel of een heerlijk verwenarrangement.

Gastrobar Roden

In ons gezellige en sfeervol ingerichte Gastrobar en op ons grote zonterras, kun je genieten van een heerlijk ontbijt, lunch, diner of borrel.

Overnachten

Overnachten in Drenthe doe je bij Onder de Linden. Het gezellige en sfeervolle familiehotel is perfect voor een overnachting of lang weekend.

Parkeergelegenheid

Achter op ons eigen terrein hebben wij een ruime parkeerplaats waar auto’s en fietsen gratis en veilig geparkeerd kunnen worden.

Vergaderen

Onder de Linden is de perfecte vergaderlocatie voor zakelijke bijeenkomsten met een fijne sfeer, centrale ligging en ruimte voor grote groepen.

Duurzaamheid

Met het Green Key Gold certificaat op zak en binnenkort een laadpaal voor auto’s hebben wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan.