of reserveer direct:

4.1/5

Hotel Onder de Linden

Een dagje uit in Drenthe begint bij Onder de Linden

In de omgeving van Onder de Linden is van alles te beleven. Niet alleen in Roden zelf, maar ook op andere plaatsen in de provincie Drenthe zijn er veel leuke activiteiten en locaties voor een dagje uit met het gezin, de vriendengroep of de collega’s.

Bekijk ook

Cultuur

Kinderwereld Museum.

Laat je terugvoeren in de tijd. In het museum Kinderwereld is voor zowel kinderen als volwassen veel te zien. Zo zijn er treinen, auto’s, poppen, LEGO en oude speelautomaten. Ook kun je in museum Kinderwereld écht spelen. Zo kun je spelen op de knutselzolder en in het treinpark, maar je kunt ook op de buitenspeelplaats bijvoorbeeld fietsen op oude fietsen. In het museumcafé kunnen ouders rustig koffiedrinken en de kinderen in de gaten houden. Ook vind je hier de VVV. Het museum is gelegen naast Onder de Linden.

Havezathe Mensinge.

Havezate Mensinge bestaat uit landgoed Mensinge, museum Havezate Mensinge, het Koetshuis, de Cuisinerie Mensinge en de Mensingebossen. Het museum is met de oorspronkelijke inventaris ingericht, zodat je een goed beeld krijgt van het leven en wonen in een Drentse havezate. De laatste familie die de havezathe bewoonde is de familie Kymmel. In de tuin van Havezate Mensinge vind je het Vasalis monument. Ter nagedachtenis aan een groot dichteres M. Vasalis. En dit alles op steenworp afstand van Onder de Linden.

Het Koetshuis is de entree van het museum, hier worden de bezoekers ontvangen. Ook is in het Koetshuis een winkel gevestigd met onder andere boeken en kaarten. Van oorsprong is Cuisinerie Mensinge een koetsierswoning en paardenstal, waar ook koetsen werden gestald. Nu is het een mooie plek voor een drankje, lunch en diner. Het Mensingebos is een gevarieerd groot bos, waar je urenlang kunt wandelen en genieten van de natuur.

Molen Roderwolde.

In het pittoreske dorpje Roderwolde bevindt zich windmolen Woldzigt. Woldzigt is een olie- en korenmolen die er is voor de productie van lijnolie. Elke eerste zaterdag van de maand is er een demonstratie olieslaan. Hierbij wordt uitleg gegeven over het proces van het olieslaan. Daarnaast is er ook de zogenaamde Meulekoamer waar zelfgemaakt artikelen ingebracht en verkocht worden door vrijwilligers.

Winsum (GR), het mooiste dorp van NL.

De ANWB heeft het Groningse dorp Winsum in 2020 uitgeroepen tot allermooiste dorp van Nederland. Winsum is een dorp dat tussen de stad Groningen en het wad ligt. In Winsum is van alles te doen, je kunt er wandelen, varen, winkelen, fietsen, kerken of molens bezoeken en nog veel meer. Het is dorp is verkozen als mooiste dorp vanwege het Winsumerdiep en het haventje, de gelaagdheid in bouwstijlen, het échte dorpsleven, het gemoedelijke centrum en de 59 Rijksmonumenten en de 4 Gemeentelijke monumenten.

Hunebedden/ Hunebed Highway.

Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland, ze zijn in de IJstijd gebouwd van zwerfkeien en meegevoerd naar Drenthe. Elk hunebed heeft een nummer en je vindt D1 tot en met D54 in Drenthe. Langs de Hunebed Highway, de Route 66 van Nederland, vind je 47 van deze hunebedden. Langs de Hunebed Highway vind je niet alleen de 47 hunebedden, maar bijvoorbeeld ook het Nationaal Park Drentsche Aa, het Boomkroonpad, Hunebedcentrum, Eko-tours, Schaapkooi Bargerveen en nog veel meer.

Scheepstra Kabinet (Ot en Sien).

In het Scheepstra Kabinet, maak je kennis met Hendrikus Scheepstra, zijn familie en met Roden, het dorp van Ot en Sien. Er bevinden zich vier lokalen en een kabinet dat ingericht is als een klaslokaal uit de jaren dertig. Naast dat je er veel kan zien, is er ook veel te doen. Hoe het lezen en schrijven vroeger ging kunnen kinderen zelf uitproberen in het museum. Het museum is voor zowel jong als oud, een leuk uitje om te bezoeken.

Catharina Kerk.

De Catharina Kerk is een Protestantse en Christelijke kerk en stamt uit de 13e eeuw. Je kunt hier terecht als je in de kerk wilt trouwen, of als je je kind wilt laten dopen. Ook kun je er terecht als er iemand is overleden. Daarnaast is er elke zondag een eredienst, zijn er bijeenkomsten, thema wandel- en voettochten, gespreksbijeenkomsten en geloofsbelevingen. Pronkstuk is het Hinsz-orgel dat op 6 december 1779 in gebruik wordt genomen en nog steeds wordt gebruikt bij kerkdiensten.

Veenhuizen gevangenismuseum.

In het gevangenismuseum in Veenhuizen ontdek je hoe een gevangenis er vroeger uitzag, hoe er vroeger gestraft werd en hoe ze toen met de gevangenen omgingen. Je kunt er veel historische objecten zien, zoals een radbraakkruis en een pijnbank. Zo kun je zien hoe het straffen vanaf 1600 tot het heden flink veranderd is. Het Gevangenismuseum biedt veel verschillende activiteiten, zo is er een bajescamping waar je kunt overnachten, een luistertocht door het Pauperparadijs, een wandeltocht door Veenhuizen en een escapespel in een cellenbus.

Theater Winsinghhof Roden.

De Winsinghhof is het intieme theater van Roden met 147 stoelen. Het was vroeger een winkel met woonhuis, waar omstreeks 1720 koopman Hendrik Winsingh zijn waren verkocht. Het theater heeft sinds 2013 ook een bioscoop. Ook zijn er theaterlessen te volgen voor leerlingen tot 18 jaar. Per jaar zijn er ongeveer 60 voorstellingen van verschillende artiesten. Kortom, je kunt het hele jaar door genieten van voorstellingen, optredens, cabaretshows en films.

Koloniën van Weldadigheid.

De Nederlandse en Belgische Koloniën van Weldadigheid hadden in de 19e eeuw maar één doel, de armoede uitroeien. Hierbij wilden ze van arme paupers hardwerkende burgers maken. In totaal zijn er zeven koloniën gesticht in zeven jaar tijd: Frederiksoord (NL), Willemsoord (NL), Ommerschans (NL), Wilhelminaoord (NL), Veenhuizen (NL), Wortel (BE) en Merksplas (BE). Op deze plekken werkten en woonden duizenden armen die hard werkten om op het goede pad te blijven en een beter mens te worden. De Koloniën van Weldadigheid, waaronder Veenhuizen, staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Drents Museum.

In 1854 werd het Drents Museum opgericht. In het begin was het een simpele kast met voorwerpen, maar tegenwoordig is het een prachtig museum. Ook biedt het museum verschillende soorten activiteiten. Zo kun je het grootste Poppenhuis van Nederland bezoeken. Hier word je meegenomen naar de 18e eeuw van Drenthe en maak je kennis met de rijke familie Van Lier. Daarnaast heeft het museum ruim 90.000 voorwerpen.

Groningen.

Groningen lijkt voor veel gasten vaak ver weg en onbekend. Maar niet is minder waar. Want wie eenmaal in aanraking komt met deze bruisende ‘jongste stad van Nederland’ (gezien het hoge aantal studenten) wordt smoorverliefd. Op zowel de stad als het landschap en de Grunneger dorpen. In deze grootste stad van noordelijk Nederland beleef je als gast grootse avonturen. In Groningen is van alles te doen; je kunt er oneindig fietsen, wandelen, de alom bekende Martinitoren beklimmen en vergeet vooral het altijd gezellige stadscentrum niet met de talloze, zowel onbekende als bekende, shoppareltjes. Vanuit ons hotel sta je binnen no time op de Grote Markt in hartje Stad. Er gaat niets boven Groningen.

Meer over Groningen: www.groningen.nl en www.visitgroningen.nl

Bekijk ook

Natuur

Wandel- en fietsknooppuntnetwerk.

Ontdek de prachtige Drentse natuur te fiets of te voet. In Nederland vind je een fijnmazig fietsknooppuntnetwerk en kun je zelf een prachtige fietstocht uitzetten. Onder de Linden bevindt zich tussen fietsknooppunt 35 en 75 in en is daarmee de perfecte uitvalsbasis of rustpunt voor jouw fietstocht door Drenthe. Hou je meer van wandelen? Stippel dan je route uit aan de hand van het wandelknooppuntnetwerk. Wandelknooppunt 1 vind je praktisch voor de deur van Onder de Linden.

Mensingebos/ Sterrebos Roden.

Mensinge is Drenthe samengevat. Alle elementen van het klassieke Drentse landschap ontmoeten elkaar: bos in verschillende soorten en leeftijden, een authentieke havezate, heide, vennen, een lieflijk beekdal met een kronkelende beek, houtwallen en een es. Het bos heeft een recreatieve functie voor Roden en is in beheer bij Staatsbosbeheer. De bossen zijn door de voormalige bewoners van Havezathe Mensinge voor de houtproductie aangelegd. In het bos vind je een aantal prachtige vennen. Dit zijn zgn. pingoruïnes, overblijfselen uit de ijstijd. En misschien het best bewaarde geheim is dat er in het bos een beschermde grafheuvel aanwezig is. Deze stamt nog uit de tijd vóór de hunebedden.

Erfgoedroute Roden.

Erfgoedroute Roden is een wandelroute van ca. 9 km door o.a. het Mensingebos Roden, waarbij je kennis maakt met het cultuur- en natuurhistorische erfgoed van Roden. Dit erfgoed wordt op een eigentijdse manier uitgelicht via QR-codes die je kunt scannen. Met de wandelroute ga je langs het cultureel erfgoed en door het Mensingebos. De route start aan de Brink in Roden of bij Havezate Mensinge voor een kortere afstand.

Oerbossen Norg.

Sinds 1962 is het oerbos van Norg eigendom van Natuurmonumenten en maakt het deel uit van Natura 2000 gebieden, daarmee is het bos ook aangewezen als bosreservaat. Dat houdt in dat er niet geplant of gekapt mag worden, zodat de natuur zijn eigen gang kan gaan. Rond de 16e eeuw werd de eerste schriftelijke bron gedateerd. Waarschijnlijk is het oerbos van Norg daarom een van de oudste loofbossen van Nederland. Ook bevinden zich hier eikenbomen die rond 1850 zijn geplant en staat de grootste hulstboom van Europa in dit bos.

Stoer buitenspelen Kop van Drenthe.

In Drenthe bevindt zich de stoerste speeltuin van Nederland. Kinderen kunnen hier van alles doen, zoals ravotten, hutten bouwen, verstoppertje doen, kliederen met water en slingeren aan touwen, het kan allemaal in de stoerste speeltuin van Nederland. Ook kun je heerlijk wandelen door de Drentse natuur, terwijl papa en mama genieten kunnen de kinderen spannende avonturen beleven.

Nationaal park Dwingelderveld.

Dwingelderveld ligt in Zuidwest-Drenthe en is van West-Europa het grootste heidegebied. Het grootste deel wordt beheerd door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De kleine oppervlakten zijn in eigendom van particuliere eigenaren. Recreanten en vakantiegangers kunnen genieten van de natuur, tijdens het fietsen, wandelen of paardrijden. Daarnaast is er ook een Nachtwandelroute. Ook is er voor kinderen veel te beleven en is het bezoekerscentrum het start- of eindpunt van de route.

Ommelanden.

De Ommelanden is de landstreek die zich om de stad Groningen uitstrekt en omvat de drie kwartieren van Hunsingo, Fivelgo en het Westerkwartier. Het is een historische benaming die van oudsher verwijst naar een aantal plattelandsdistricten of landschappen rond de stad Groningen. Vandaag de dag is het gebied van de Ommelanden ook een trekpleister voor toeristen. Met haar prachtige natuurgebieden en immer gezellige dorpjes als het Westerkwartierse Zuidhorn, Leek, het onder Fivelgo behorende Appingedam met de welbekende hangende keukens, Loppersum of de havenplaats Delfzijl. Vanuit Drenthe kun je prima uitstapjes maken naar de Groninger Ommelanden.

Schiermonnikoog.

Krijg een echt vakantiegevoel met een bezoek aan het Waddeneiland Schiermonnikoog. Dit autoluwe eiland staat bekend om haar prachtige natuur en geweldige wandel- en fietsmogelijkheden. Het avontuur begint al met de schitterende autorit vanaf het hotel naar de haven van Lauwersoog. Vanaf hier vertrekken dagelijks meerdere boten naar het Waddeneiland. Met 45 minuten voel je de frisse wind door je haren en snuif je de heerlijke zilte zeelucht op. Tijd om te ontspannen! Maak een mooie wandeling door de duinen en over het strand of huur een fiets om het eiland te verkennen. Breng een bezoek aan de vuurtoren, ga zeehonden spotten en voor de echte avonturiers mag een wadlooptocht natuurlijk niet ontbreken.  Een ding is zeker, met een bezoek aan Schiermonnikoog laad je weer even helemaal op.

Centraal gelegen

Binnen een kwartier in de bruisende stad Groningen, een half uur van het verrassende Assen en een klein uurtje van het historische Leeuwarden.

Arrangementen

Kies voor een arrangement voor zakelijke bijeenkomsten, een midweek in ons hotel of een heerlijk verwenarrangement.

Gastrobar Roden

In ons gezellige en sfeervol ingerichte Gastrobar en op ons grote zonterras, kun je genieten van een heerlijk ontbijt, lunch, diner of borrel.

Overnachten

Overnachten in Drenthe doe je bij Onder de Linden. Het gezellige en sfeervolle familiehotel is perfect voor een overnachting of lang weekend.

Parkeergelegenheid

Achter op ons eigen terrein hebben wij een ruime parkeerplaats waar auto’s en fietsen gratis en veilig geparkeerd kunnen worden.

Vergaderen

Onder de Linden is de perfecte vergaderlocatie voor zakelijke bijeenkomsten met een fijne sfeer, centrale ligging en ruimte voor grote groepen.

Duurzaamheid

Met het Green Key Gold certificaat op zak en binnenkort een laadpaal voor auto’s hebben wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Verkozen tot het beste terras van Drenthe 2024